Prenumerera på inlägg via RSS:

Hitta och bibehålla motivationen

Hur hittar man motivationen för att gå ner i vikt? Hur gör man för att behålla den hela vägen?

Ja, det är inte helt lätt att svara på, men jag är övertygad om att man själv måste vilja. Det är svårt att gå ner i vikt för någon annans skull.

Varje morgon i hela mitt vuxna liv har jag vaknat med en önskan om att gå ner i vikt. Vid tre tillfällen har jag kommit till en gräns där jag även har varit beredd att verkligen göra något åt min önskan.

Även om man vid något tillfälle hittar den egna motivationen måste man hitta något som gör att man vill fortsätta även när det känns tungt. Motivationen ligger inte alltid på topp.
Det hjälper mig att läsa bloggar om människor som lyckats nå sin må-bra-vikt ( bl a ”Goingsmaller”, som gått ner ca 80 kilo) eller som håller på (” Saras viktiga resa”, som gått ner mer än 35 kilo).

Det finns många som går ner mer än min startvikt. Då tänker jag att om de klarar det, borde jag också klara det. När jag började hade ju ”bara” 15-20 kilo att gå ner. Ändå har jag lättare att identifiera mig med någon som har mer än trettio kilos övervikt, än med någon som bara vill gå ner tre kilo för att bikinin ska sitta snyggare. Kanske sitter inte känslan kring övervikt i antalet kilo, utan i huvudet.

Oavsett om man har 10-, 20- eller 50 kilos övervikt så handlar det om samma typ av resa. Vi behöver alla bryta mönster, lära oss tänka på ett nytt sätt, lära känna en ny kropp och hitta vägar som fungerar långsiktigt. Det handlar inte bara om att gå ner i vikt, utan att hitta ett sätt att leva så att man kan bibehålla den nya vikten.

För att vilja/orka göra de förändringar som krävs för att gå ner i vikt måste man lära sig se vinsterna med viktminskning, framför det man avstår.

Det är sällan någon som har mycket att gå ner har en spikrak viktnedgång. Det ingår liksom i processen att möta motgångar och besegra dem.

Jag gick upp förra veckan och bestämde mig för att vara mer noga med att skriva i min ” kalori-räknar-app”. Det gav resultat. Den här veckan gick jag ner -0.9 kilo. Min totala viktminskning är 10.4 kilo.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>