Prenumerera på inlägg via RSS:

Använda muskler

Måndagar är yogakvällar. På lördegens fest började jag prata med en av de andra deltagarna på kursen om hur det kom sig att vi började på yoga. För några handlar yoga om att kunna slappna av och för andra är målet att få en snygg kropp.

Jag hade inga förväntningar eller mål när jag började med yoga, utan halkade in av en slump. Jag har aldrig trott att yoga skulle tillföra mig något, men tyckte att det kändes okej att gå på ett prova-på-tillfälle som en av mina kompisar bett ledaren anordna. Det visade sig att prova-på-tillfället sedan skulle övergå till en nybörjarkurs. Efter att ha provat på en gång älskade jag yogan. Eftersom jag har så usel kroppsmedvetenhet krävs det att jag är fullt koncentrerad på det jag gör under hela passet. Det finns inte plats för några som helst andra tankar. Min nattsömn är aldrig så djup som efter ett yogapass.

Förutom att yogan ger mig koncentration och avslappning på samma gång är jag helt övertygad om att jag på sikt kommer att få en bättre hållning, då vi under yogapassen jobbar mycket med att hitta och stärka muskler som förbättrar hållningen.

Flera av de övningar vi gör tror jag till en början är helt omöjliga för mig att klara av. Steg för steg visar ledaren hur vi ska göra och min kropp har fått böja på leder som stelnat för länge sedan. Vi använder även musklerna på ett helt annat sätt än vad jag är van vid från vanliga gympapass. Visst är det fantastiskt att kroppen fortfarande efter drygt 40 år kan lära sig att använda musklerna på ett nytt sätt.

När vi ska göra solhälsningen är ledaren väldigt noga med att vi utgår från en bra hållning och att vi är ”rotade” i marken. För att få så stor yta som möjligt under fötterna ska vi först spreta med tårna och sedan sätta ner en tå i taget, med lilltån först. De första gångerna var det helt omöjligt för mig. Mina tår är mer vana vid att bli ihoptryckta i skor som är lite för smala över tårna. De senaste gångerna har jag faktisk klarat av att både spreta och sätta ner en tå i taget. På högerfoten vill säga. Den vänstra foten behöver öva lite mer.

Det är troligtvis inte jätteviktigt att kunna spreta med tårna, men jag är helt övertygad om att människor som är aktiva och håller kroppen i gång slipper många krämpor.

Mitt motionerande och min yoga handlar inte i första hand om att bli smal, utan om att använda mina muskler så att jag kan bli en aktiv tant som orkar röra på mig långt upp i åldern.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>