Prenumerera på inlägg via RSS:

Äta med ögat

”Jag skulle behöva koncentrera mig mindre på maten”, sa en väninna till mig för några år sedan när vi diskuterade våra extra kilon. Jag svarade henne att i mitt fall är det nog tvärt om. Jag lägger ganska lite tid på mat. Helst vill jag att det ska gå snabbt att laga och sedan kastar jag i mig maten. Det är nästan så att jag inte hinner känna vad det smakar och då måste jag ta lite till för att bli tillfredsställd.

Jag är övertygad om att människor som lägger ner mycket möda på fina uppläggningar, även äter långsammare och blir nöjda/mätta efter en portion.

Självklart vet jag om att man äter lika mycket med ögat som med munnen, men jag glömmer lätt det i en stressig vardag. Under vår minisemester i Kroatien förra veckan blev det dock väldigt tydligt för mig. Fina uppläggningar är ju ett bra sätt att sälja.

image

Precis bredvid vår lägenhet låg det en glassbar, som bjöd på de mest fantastiska uppläggningarna. Självklart ville vi alla testa den glassen. Det var otroligt svårt att välja smak. Den ena smaken var mer lockande än den andra. Tillslut lyckades vi bestämma oss för två smaker var. Det visade sig att glassen inte alls var lika god som den såg ut. Jag lämnade min ena kula till Mannen.

Vi trodde nog alla att kroatisk glass inte var så god, men eftersom Megaintensiva Glädjespridaren är en glassfantadt hamnade vi ändå vid ett glasstånd även nästa dag. Den här gången var glassen inte alls lika fint dekorerad och vi tog bara varsin kula. Den glassen var fantastiskt god. Följande dagar ratade vi glasstånd med fint dekorerade glassar och köpte istället på ställen där vi tror att de la mer tid på smak än dekoration.

image

På väg till vår lägenhet passerade vi även den dyra godisbutiken som lagt upp godiset i tunnor. Även här handlar det om en medvetenhet om att vi gärna äter med ögat och blir lockade av det som är vackert för ögat. Godiset kostade ca 25 kronor hektot. De hade naturligtvis inget av mitt favoritgodis -röda ferarribilar, hallondöskallar eller blå bumlingar- vilket gjorde att besöket i butiken blev kort. Därinne fanns en skylt om förbjuden fotografering, men den hade jag faktiskt inte sett när jag fotade utifrån skyltfönstret.

Ja, att försäljare utnyttjar att vi äter med ögat är inget konstigt. Här gäller det bara att själv vara medveten om att det ibland är ett försäljningsknep. Men man kan själv utnyttja den kunskapen för att göra så att måltiden känns lite mer hel. Kanske ska vi som vill gå ner i vikt göra fina uppläggningar på en tallrik istället för att ställa fram kastruller på bordet. Då minskar risken för att man tar om och chansen att äta lite långsammare, så att man hinner känna mättnad innan man ätit för mycket, ökar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>