Prenumerera på inlägg via RSS:

Avstå eller uppnå

image

Hur ska man göra med fredagsmyset när man vill gå ner i vikt? Måste man avstå från att göra det man brukar göra? Läs äta och dricka gott.

Om man väljer att se sin viktminskning som en period då man avstår från saker så kommer det att bli jobbigt att gå ner i vikt. Det är bättre att istället fundera på vad det är man vill uppnå. En stark kropp, energi, lättare vardag, bättre hälsa, mer ork, känna sig stolt över att ha klarat något svårt…

Det är konstigt hur lätt det är att tänka kortsiktigt. Om man till exempel tackar nej till fredagsfika på jobbet kanske man känner att man avstår från fikat. Man kanske glömmer bort att just den kakan tillsammans med annat som man inte tackar nej till, bidrar till att man på sikt tackar nej till en hälsosam kropp. Att bära på övervikt innebär även det, att avstå från saker. Man kommer inte i kläder man tycker om och rör sig inte lika lätt.

Även om jag inte tycker att jag har lidit av min övervikt har den har påverkat mig i vissa situationer. Jag har inte kunnat köpa kläder jag gillar. När jag provade på dykning i Turkiet och snorkling på Island var jag rädd att det inte skulle finnas våtdtäkt i min storlek. De senaste gångerna jag har varit på skidsemester har jag inte klarat av att åka som jag gjort tidigare eftersom min muskelstyrka i förhållande till min vikt har varit lägre. När jag var statist förra våren märkte jag av att jag saknade kondition.

Jag skulle kunna räkna upp många saker som faktiskt varit ett hinder på grund av min övervikt. Om jag inte hade vänt på en långsam viktökning till en långsam viktminskning skulle jag fortsatt att gå upp i vikt och min övervikt skulle troligtvis ha skapat ännu fler situationer då min vikt utgjort ett problem för mig.

image
Jag passar på att visa en före- och efterbild. Bilden till vänster är tagen i Zakopane i Polen, juni 2013. Vikt ca 81 kg. Bilden till höger är tagen vid vår sommarstuga i november 2013. Vikt 70-71 kg.

När man tackar nej till fredagsfikat eller fredagsmyset tackar man samtidigt ja till en hälsosammare och mer aktiv kropp. Ska man välja det som kortsiktigt känns bäst, eller välja det som ur ett mer långsiktigt perspektiv ger större glädje?

Trevlig helg!

 1. De sista orden var så kloka, När man tackar nej,,,,
  Skall skriva upp och ta med mig dessa rader

  Svara

  • Va’ glad jag blir att någon annan också kan få nytta av de tankar som snurrar i mitt huvud. Nästan all viktminskning sitter i tankarna.
   Lycka till!

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>