Prenumerera på inlägg via RSS:

Bort med skåpsråttan och njut

Varför njuter man inte alltid när man äter något gott? Det diskuterade jag och Fina Frispråkig under gårdagens eftermiddagspromenad.

Sedan barnsben är jag experter på att öppna skåp, så tyst att ingen hör, när jag tar mig något att äta. Det är inte helt lätt att njuta av något som kryddas med skam- och skuldkänslor.

Under min förra viktminskningsresa bestämde jag mig för att sluta smygäta. Jag försöker fortfarande vara så ärlig mot mig, att om jag till exempel tar en kaka, skulle jag ha ätit den, även om någon annan hade varit i närheten. Däremot glömmer jag fortfarande ofta bort att njuta när jag äter. Då är det lätt hänt att jag hinner få i mig alldeles för mycket innan jag känner tillfredsställelse.

Jag jobbar på att göra aktiva val. Jag är ingen ”allt-eller-inget-människa”. Jag har vissa saker jag inte kan avstå från- inte ens under en viktminskningsperiod. Röda färgämnen, gelatin och socker tycker jag är en otroligt god kombination. Jag skulle aldrig kunna avstå från ”röda ferarribilar” i flera månader. Nej, då är det bättre att välja vid vilka tillfällen jag vill äta några stycken, och njuta av varje enskild bil.

För mig är det inga problem att ignorera chips helt och hållet. Jag har helt enkelt bestämt mig för att det inte är gott, precis på samma sätt som en del bestämmer sig för att de inte gillar till exempel fisk och grönsaker. De personerna smakar inte på fisk/grönsaker och jag smakar inte på chips. Jag vill ju inte upptäcka att jag har fel.

Ostbågar och kakor är gott, men inte lika gott som röda ferarribilar. Det äter jag bara när jag blir bjuden. Bättre att äta en kaka när jag är borta än att köpa hem ett paket och äta upp ett hela innehållet.

Ostbågarna är lite knepigare. Om jag tar några i början av kvällen kommer snart min hand gå skytteltrafik mellan skålen och munnen ända tills ostbågarna tagit slut. Då är det bättre att vänta tills övriga gäster har ätit upp nästan allt i skålen och jag bara får i mig några stycken innan skålen är tömd.

Genom att välja vad jag tycker är jättegott, gott och inte gott kan jag styra mitt ätande.

Jag tror att det är lättare att njuta av det man äter om man gör ett aktivt val.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>