Prenumerera på inlägg via RSS:

Farlig tid

image

Affärerna är fulla av tomtar, pynt, glögg och pepparkakor. Dessutom står röda lådor staplade med de farligt goda skumtomtarna.

Nu börjar en tuff tid för oss som måste tänka på vad man stoppar i sig för att gå ner i vikt eller för att inte gå upp i vikt. Om man använder halva november och hela december till att ”ha lite mysigt” och äta lite gott vid varje tillfälle som bjuds är det högst sannolikt att kläderna kommer att sitta alldeles för trångt i januari.

Jag har redan hunnit få i mig fyra skumtomtar och en mugg glögg, och det är fortfarande bara november. Jag skyller på mina kollegor. På skrivbordet bredvid mitt stod en röd låda med tomtar som min kollega frikostigt bjöd på. Kanske är det ändå bättre att äta fyra tomtar ur någon annans burk än att köpa en egen. Jag har bett honom ta hem lådan. På måndag hoppas jag att den är borta, eller att han helt plötsligt blir väldigt snål. Även glöggen fick jag av min kollega och vän ”Megaintensiva Glädjespridaren”. Om jag inte tänker mig noga för nu kommer min vikt att börja öka igen.

Även om jag inte har lyckats med att stå stilla i vikt sedan min förra viktminskning ser jag den inte som ogjord. Jag lärde mig mycket som jag fortfarande har nytta av. Jag har till exempel lärt mig att jag inte behöver baka lussekatter eftersom det bara är jag i familjen som äter dem – och jag tycker inte ens att de är jättegoda. Knäck och ungersk valnötslängd är dock viktigt för mig vid jul. Det gör jag så sent som möjligt. Om jag skulle göra det redan nu skulle det vara slut redan innan första advent och jag skulle behöva koka knäck och baka valnötslängd i flera omgångar.

Jag tycker att köpta pepparkakor är godast och står inte längre och bakar en jättestor sats med pepparkakor. Jag köper hellre ett litet paket vid speciella tillfällen. Det skulle dock inte falla mig in att ha en stor burk hemma under hela december månad. Tänk vad lätt det skulle vara för mig att äta några stycken när jag kommer hem hungrig från jobbet.

Eftersom jag gillar doften av pepparkaksbak brukar vi baka pepparkakshus. Det luktar gott, ger inga kalorier ( jag vägrar i alla fall att äta hus som stått och samlat damm) och ger fin julstämning.

Kanske kan man använda slutet av november till att fundera på vad -förutom mat och dryck- som bidrar till en fin jul och hur man ska hantera julbord, glöggkvällar och luciafiranden utan att förstöra viktminskningen.

Mat och godis blir inte godare för att man äter mycket. Det smakar precis likadant som första tuggan.

Även om affärerna vill att jag ska köpa på mig massa julmat och julgotter redan nu, tänker jag vänta. Maten och godiset kommer inte heller att vara det som står i fokus under julen.

Bilden är från vårt pepparkaksby från förra året.

 1. Jag förstår precis vad du menar. Jag har precis påbörjat min resa neråt på vågen. Och jag ÄLSKAR skumtomtarna som snart kommer finnas precis överallt. Gäller att tänka på målet :-)

  Svara

  • Ja Michaela, nu är det extra viktigt att tänka på målet. Vi som är skumtomte-fantaster måste försöka ignorera de flesta av dem. Jag vet att jag inte kan köpa hem en låda för då kommer jag att äta upp nästan hela själv.

   Va, roligt att du har kommit igång med din viktminskning. Det är tufft men bra att göra det den här tiden på året. Tänk så glad du kommer att vara i januari när du inte har samlat på dig massa extra ” julkilon”. Lycka till med din resa!

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>