Prenumerera på inlägg via RSS:

Förändra tanken

För mig handlar viktminskning om att förändra sina tankar kring mat och motion. Jag ser viktminskningen som en tid då man lär sig hitta nya vanor som man sedan kan använda resten av livet. Om man istället ser viktminskningen som en begränsad period då man tillfälligt avstår från vissa saker för att sedan återgå till att äta som man gjorde tidigare tror jag att man lätt hamnar på ruta ett igen.

Det går att ändra vanor och beteenden. Reklamfolk försöker göra det med oss hela tiden. Cloetta Kexchoklad är mycket skickliga i sin marknadsföring kring att få oss konsumenter att tro att just deras choklad är ett bra alternativ i sportssammanhang. Under många år har de haft olika event här i Sälen. I år har de kekchokladsjakten som riktar sig till barn och ungdomar. Alla som deltar i tävlingen får en buff med deras ”rutor”, att ha runt halsen eller huvudet. Sedan har de en dragning där vinnaren kan vinna en jätteförpackning -sån som man kan vinna på chokladhjulet på Liseberg- med choklad. Mina barn har naturligtvis hoppats på att vi ska vinna. Jag är mycket tacksam för att vi inte har gjort det.

image

Min dotter i vikt jacka, hennes kompis i rutiga byxor och yngste sonen i blå jacka inne i huset när de lämnar in sitt tävlingsbidrag i torsdags.

En annan vana som man har lyckats med att förändra hos oss skidåkare är att bära hjälm. När jag var liten var det några barn -men inte alla -som hade det. Sedan införde man gratis liftkort till alla barn under 8 år som bar hjälm. Det ökade användningen. För ungefär 15 år sedan började många ungdomar och även vissa vuxna använda hjälm. Det var i första hand extremt duktiga åkare. Det spred sig till fler. Jag bar aldrig hjälm som liten och för mig var det ett stort steg att köpa hjälm för ungefär 7 år sedan. Då hade ungefär hälften av alla åkare hjälm. Nu har nästan alla hjälm och det lilla fåtal som åker utan hjälm är extremt ovanliga.

Det går att ändra vanor, men ibland tar det tid. Det gäller både användningen av hjälm och förändring av kost- och motionsvanor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>