Prenumerera på inlägg via RSS:

Gubbe med ölmage

Förra nästan två veckor sedan åkte Mannen till Tyskland tillsammans med sin leverantör och andra rörmokare. De var borta 4 dagar. När han kom hem kände jag knappt igen honom. Framför mig stod en karl med värsta ölmagen och en skjorta som började glipa över magen.

Han har aldrig klagar på min vikt -inte ens när jag har varit som störst. Jag kunde däremot inte dölja min reaktion eller stoppa orden som flög ur mig. Jag kommer inte ordagrant ihåg vad jag sa, men det var något i stil med ”Oj, vad du har lagt på dig”.

Mannen som har dålig koll på sin vikt eftersom han egentligen aldrig har behövt bekymra sig ställde sig på vågen. Han var farligt nära den stora magiska viktgränsen. Han är lång så det finns många centimeter att fördela vikten på, men nästan allt var placerat på magen. Han bad om tips om hur han snabbt skulle bli av med sina extrakilon. Jag föreslog att han skulle börja fylla i kaloriräknarappen för att få kunskap om vad han åt. Det var han inte beredd på att göra. Men han bytte ut sina frukostmackor på morgonen mot havregrynsgröt. På två dagar gick han ner tre kilo, sedan har han inte rasat i vikt lika snabbt. Förmodligen hade han samlat på sig massa vätska. Nu ser han ut som min vanliga man igen och skjortan sitter perfekt.

Jag tror dock att han blev medveten om att även han kan behöva tänka på vad han stoppar i sig. När jag kom hem från Kalmar frågade Mannen mig på kvällen hur mycket chips jag trodde att han hade ätit när vi var borta. Jag såg på honom och hörde på hand tonfall att han var stolt, så det var inte så förvånande att jag gissade rätt när jag svarade noll.

Jag blev dock väldigt förvånad när jag hittade en nyköpt påse med morötter på diskbänken. Det var inte illa av honom att ersätta chipsen med morötter när han hade hela huset för sig själv en hel helg.

image

Det råder stor ojämlikhet i vår familj. Förmodligen räcker det för Mannen att lite då och då tänka på vad han äter, medan jag behöver vara vaksam hela tiden. Självklart kan han inte heller äta och dricka hur mycket som helst, men han behöver inte räkna kalorier. För honom räcker det med att göra en liten förändring kring frukosten och ersätta vissa av chipsen med morötter för att han ska slippa ölmage.

Jag är fortfarande hemma från jobbet och har ont i magen. Jag fryser och svettas inte längre, men jag har inga krafter och huvudet snurrar. Det är urtråkigt att vara hemma och jag vill bli frisk NU!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>