Prenumerera på inlägg via RSS:

Hitta motivationen

För några dagar sedan skrev jag att jag hade det trögt med att hitta motivationen för att göra de förändringar som behövs för att gå ner i vikt. Jag vill ju gå ner i vikt, men i mina valsituationer – till exempel om jag ska ta en extra portion, äta av fikat som bjuds på jobbet eller som jag ska välja soffan framför motionsspåret – väljer jag alltför ofta den enklaste vägen. Jag skjuter upp viktminskningen framåt och nu tenderar vikten att röra sig sakta uppåt.

Jag har gått ner ca 18 kilo vid två tidigare tillfällen – år 1990 och år 2000 – och sedan lyckats hålla den nya vikten relativt länge. Senaste gången höll jag vikten i fem år. Sedan började vikten sakta smyga uppåt med två eller tre kilo per år. När jag nu tog tag i min viktminskning i slutet av juli 2013 hade jag ca 16 kilo att gå ner. Under hösten 2013 gick jag ner ca 11 kilo och stod sedan stilla väldigt länge. Under hösten 2014 började vikten smyga uppåt igen. Jag väger nu ca 8 kilo mindre än vad jag gjorde när jag startade min tredje viktminskningsresa.

Vid de två tidigare tillfällena höll sig motivationen kvar hela vägen. Det har den inte gjort nu.

Motivationen kommer inte att komma som ett brev på posten. Det är JAG som måste bestämma mig. Jag vet att jag kan. Jag har klarat det tidigare. Jag vet också att det är värt målet när jag kommer dit.

Jag behöver fundera på vad det var som fick mig motiverad de andra två gångerna och även under hösten 2013. Det beteendet behöver jag plocka fram igen och använda mig av.

Jag vet att de gånger jag har lyckats har jag sett den långsiktiga belöningen – en stark och hälsosam kropp- som mer attraktivt än en bit av en vetelängd. Tanken på att lyckas har varit väldigt stark och jag har förstärkt tankarna kring detta på olika sätt. Bloggen var för mig ett sätt att hålla kvar mina tankar på målet.

När man under en period äter och rör sig rätt, brukar kroppen svara med en viktminskning. Dessa resultat har också sporrat. Det är inte bara vågen utan även kläder och eventuellt kommentarer från omgivningen som bidrar till att skapa motivation.

Häromdagen fick jag några bilder av en väninna. De är tagna på den fest som vi hade i februari, efter att vi hade genomfört 13 föreställningar av nyårsfarsen ”Rakt ner i fickan”. När jag fick se bilderna blev jag mycket förvånad. Jag upplever mig själv som mycket större än vad fotona visar. I vanliga fall brukar det vara tvärtom. Kanske är de här bilden tagen från en väldigt bra vinkel och bildkvalitén verkar ju inte vara den bästa, men jag blev ändå glad.

image

Koftan som jag har på mig, satt jag och stickade på bakom scen, när jag väntade på att få göra entré. Jag kallar den för farsen-tröjan och den var det självklara valet när vi ha fest med farsengänget. De hade ju alla undrat vad det var jag stickade på.

De flesta bilder på mig när jag var som störst är raderade. Alla dessa bilder var ju tagna ur en missgynnande vinkel.

image
Bilderna är tagna i februari, maj och juni år 2013, några månader innan jag började min viktminskning. Vikt 81-82 kilo. Nuvarande vikt ca 73 kilo. Fotot med den lila klänningen är min statistrollfigur i ”Triss i kaniner” där jag spelade en fin dam. Nog såg jag tantig ut.

Om jag jämför förebilderna med farsen-fotona ser jag att åtta kilos viktminskning gör stor skillnad. Fotona från farsen-festen tillsammans med att jag ska försöka blogga oftare än vad jag gjort på sista tiden, ska hjälpa mig att hitta motivationen igen.

Viktminskningen börjar i huvudet. Genom att tänka rätt, gör jag bättre val och det ger resultat. Jag har kunnat förut. Jag kan nu!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>