Prenumerera på inlägg via RSS:

Lyxfällan

”Du måste ändra ditt beteende om du vill förändra din situation. ”

Det är budskapet till deltagarna i teveprogrammet Lyxfällan. I deras fall handlar det om att deras utgifter har varit alldeles för stora i förhållande till inkomsterna. I alla program som jag har sett, har deltagarna tvingats dra ner på sina utgifter och i några fall har de behövt hitta ett sätt för att öka inkomsterna.

I mitt fall har jag inga problem att hushålla med pengar. Det har jag alltid varit duktig på, även när inkomsten har varit skral. Däremot har jag ända sedan tidiga tonåren haft problem med balansen mellan kaloriintag och förbrukning.

Vid två tidigare tillfällen har jag lyckats gå ner 18 kilo och då nått hälsosam vikt – under BMI 25. Vid senaste tillfället – för 14 år sedan – lyckades jag hålla den nya vikten i fem år. Sedan kom några kilon per år smygandes. Förra sommaren bestämde jag mig för att ta tag i viktminskningen igen. Jag lyckades gå ner ca 11 kilo. Under sommaren har jag gått upp 2-3 kilo av dessa.

Man kan säga att mitt beteende under sommaren inneburit att jag riskerar att hamna i lyxfällan om jag inte stoppar min viktuppgång i tid, eller om jag gör som jag gjort de senaste åren – lyckas stoppa viktuppgången, accepterar den nya vikten och tar inte itu med mina extrakilon. Nu vill jag bli av med min skuld – förlåt jag menar övervikt.

Deltagarna i teveprogrammet gör en budgetavla för att konkret se vad pengarna ska gå till och hur mycket de kan lägga på respektive post. På samma sätt måste jag hålla koll på mina kalorier – mitt intag och min förbrukning.

För mig fungerar en kaloriräknarapp som en budgetavla. Den gör att jag inte kan blunda för mitt beteende och tycka att jag egentligen inte äter så mycket. Appen gör att jag får svart på vitt -eller snarare grönt eller rött – hur mycket kalorier jag har till förfogande.

Deltagarna i programmet gör stora förändringar. Även om det många gånger är tufft, brukar programmet avslutas med att deltagarna tycker att det har varit värt det.

Jag är övertygad om att min viktminskning för att bli av med sommarkilon och ytterligare några kilon, kommer att bli jobbig, när jag kommer att vara tvungen att prioritera vad jag ska äta. Jag är också övertygad om att det kommer att vara värt det.

Jag är beredd att ändra mitt beteende för att förändra min situation.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>