Prenumerera på inlägg via RSS:

Ny viktminskningsmetod – Ketchup-tanke-metoden

image

Hela gårdagen präglades av hunger. Jag vet faktiskt inte varför, för jag åt ungefär lika mycket som jag brukar. När jag kom hem och det enda jag kunde tänka på var att få i mig något att äta, möttes jag av detta på diskbänken och köksbordet.

Att lämna huset med en diskmaskin fylld av ren disk kan innebära katastrofläge -speciellt om jag är hungrig

Barnen plockar i maskinen om det finns plats i den, men för att få dem att plocka ur behöver de påminnas. Om maskinen är full lämnar de helt enkelt disken på bänken. Det var det som hade hänt i går när jag kom hem. Mannen brukar snällt be barnen om hjälp i köket när han möts av ett kaotiskt kök. Jag brukar antingen vråla på barnen att de måste hjälpa till eller så börjar jag ta hand om det själv. I går var ingen hemma när jag kom hem, men spåren efter barnens frukost och mellis innan träningen, fanns kvar.

Dottern kom hem bara några minuter efter mig, minst lika hungrig som jag. Hon insåg nog det riskabla i situationen och trots att bådas blodsocker låg långt under ”vara-snäll-mot-varandra-nivå” lyckades vi lägga upp en plan. Hon lagade maten medan jag plockade i ordning och vi hade riktigt trevligt tillsammans i köket.

Mannen och pojkarna dök upp precis lagom tills allt var färdigt. Under middagen började yngste sonen argumentera för varför han inte skulle låta sina barn äta ketchup eller godis. Mina söner är väääääldigt ekonomiska, så hans främsta skäl var i första hand att det kostar för mycket. Han räknade ut att vår familjs ketchupkonsumtion på en flaska per månad kostar ca 240 kr per år. Han höll med om att det kanske inte är en jättebesparing att dra in på just ketchupen, men han menade att den är helt onödig. Han sa att om man lägger ihop många små onödiga utgifter blir det tillslut en rejäl slant.

Även om jag inte tänker dra in på ketchupen i vår familj tycker jag ändå att sonen har en poäng. Det finns mycket onödigt som man köper. En enskild onödighet har ingen betydelse, men lägger man ihop allt blir det ganska mycket. Detta gäller även då man vill gå ner i vikt. Att till exempel äta den där extra ostskivan, en smörgås för mycket eller ta en kaka till fredagsfikat kanske i sig inte har någon större betydelse för vikten. Men om man lägger alla onödvändigheter på varandra kan det leda till att man går upp i vikt på sikt, eller som i mitt fall; står stilla i vikt fastän jag vill fortsätta gå ner i vikt.

För att komma igång med min viktminskning igen ska jag testa ”ketchup-tanke-metoden”
Mitt ”ekonomiska tänkande” kommer att handla om kalorier istället för om kronor. Många små onödigheter märks i det långa loppet.

 1. Hahaa! Vilken smart son du har! Kanske inte kring ketchupen som sådan men just detta med små onödor. Som fina tidningar, som är en onöda jag har. Jag lockas av omslaget och någon rubrik, börjar ”läsa” tidningen med hög förväntan på att hitta artikeln eller formuleringen som får mig att gå igång, och allt som oftast tittar jag en liten stund senare på baksidan och känner mig…. lurad.

  Samma sak med onödekalorier. Visst kan man få sig en kortvarig blodsockerhöjning men känslan av att vara lurad infinner sig gärna.

  Jag ska ge mig på ketchupmetoden jag också.

  Svara

  • Hej Cinderella!

   Hihi, jag tror inte riktigt att han hade tänkt igenom detta innan, utan mer att han precis som sin storebror älskar att argumentera och testa sina ståndpunkter på familjen. Ibland är det vettiga saker, ibland mindre vettiga.

   Jag skulle gissa att vi alla har onödiga saker som vi lägger pengar och/eller kalorier på. Ur ett gå-ner-i-vikt-perspektiv är ju tidningar mycket bättre än till exempel en chokladbit eller fikabröd.

   Kul, att du också vill testa ”ketchupmetoden”. Det handlar ju mest om att tänka till innan något onödigt åker in i munnen. Dag ett gick bra för mig.

   Lycka till och kram från Bettan

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>