Prenumerera på inlägg via RSS:

(O)ätbart

image

De där små dekorerade brödbitarna som säljs i varje gathörn i Krakow och Zakopane -och troligtvis på andra platser i Polen- var något jag hade bestämt mig för att vi skulle prova någon gång. En ung polsk kille har även tipsat mig om deras piroger. Innan vi åkte på semester var mitt enda krav kring maten på resan, att vi skulle äta polska piroger och ”brödet”.

När vi idag åkte på en dagstur, för att prova på ”rafting”, som vi trodde var forsränning, passade det bra att prova det dekorerade brödet som förmiddagsmellanmål, eftersom vi visste att det skulle dra ut på tiden innan lunch. Brödbiten var jättetung och vi undrade om det verkligen var bröd. Det var det absolut inte, insåg vi när vi smakade. Brödbiten var snarare en stor salt ostliknande sak. Vi åt varsin tugga och slängde dem sedan. Nu vet jag att jag inte behöver gå och längta efter det igen.

Min bror, som inte åt ost när han var yngre och som fortfarande inte äter banan eller kiwi, undrade hur illa det verkligen kunde smaka när jag skickade en bild till honom. Han har sedan googlat upp att bakverket heter Oscypek och är rökt ost gjord på fårmjölk.

Mannen vill helst äta ”riktig mat” till lunch och kvällsmat, medan jag utan problem kan tänka mig att leva på brödliknande mat som säljs i gatustånd. Eftersom jag inser att mitt alternativ inte täcker Mannens köttbehov och inte heller är så bra ur viktminskningssynpunkt går jag med på att äta på restaurang både till lunch och kvällsmat.

image

Jag äter inte mycket kött i vanliga fall. När jag gör det, är det utan fett och senor eller malt kött. Mannen vågar experimentera -alltså prova okända rätter – med kött på restauranger. Det vågar inte jag. Jag väljer oftast fisk eller kycklingfilé. Gissa om han är glad att dottern är med på resan,så att de två kunde beställa in en köttbricka för två personer.

Av någon anledning -kanske chokladen som vi åt under vandringen – var jag inte så hungrig igår kväll och beställde då in ”Pierogi”, som mer liknade tortellini än det som jag associerar med pirog. Över det hade de hällt bacon. Förutom att bacon är bland det värsta jag vet, och familjen får passa på att äta när jag inte är hemma, så hade jag svårt även för fyllningen. Mina två ”jag-måste-prova-rätter” har båda lett till stor besvikelse.

image

Dagens dagsutflykt med forsränning var dock ingen besvikelse. Forsränning tycker jag är ett överdrivet ord. Det handlade mer om en forsfärd i en gummibåt. Parallellt med vår ”rafting-båt” färdades även träflottar. Forsen var inte mer livlig än så. På vissa ställen var det lite mer strömt och guiden styrde oss dit, medan flottguiderna styrde mot de lugnare ställena. På de ställen där det var rejält strömt, blev vi i alla fall dränkta av vatten . Ombyteskläderna, som vi blivit tipsade om att ta med, kom till användning. De bilder där jag har en något längre grå kjol är tagna före forsränningen och bilderna med den kortare gröna kjolen är tagna efter forsränningen.

Även om forsränningen inte riktigt var så äventyrligt som vi hade föreställt oss, så bjöd flottyren på fantastiska vyer. Tyvärr har jag inga bilder att bjuda på. Kameran lät vi ligga kvar i minibussen. Vi ville inte låta den bli blöt.

Dagens bilder är tagna före och efter forsränningen.

image

Vi stannade vid ett slott på väg till floden. Det var där vi köpte bröden som inte var bröd.
Vi bad ett annat par turister fota oss. De kunde inte engelska och vi kan inte polska, men på något sätt lyckades jag tillslut få kvinnan som fotade att förstå att jag ville ha med slottet i bakgrunden.

image

Efter en dags vandring var det riktigt skönt med mest stillasittande. Träningsvärken i benen har nu börjat ge sig tillkänna och det är svårt att gå naturligt nerför trappor. Mannen och jag rör oss inte heller så smidigt när vi suttit stilla ett tag, och sedan ska resa oss. Undrar om dagens paddlande kommer att ge träningsvärk i armarna?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>