Prenumerera på inlägg via RSS:

Somaliska dougnut och afghansk lasange

Det är sällan måndagar innebär festligheter, men gårdagen bjöd på en härlig blandning av afghansk ”lasange”, somaliska ” doughnuts” och svensk tårta. En ung man fyllde år och två unga kvinnor bestämde sig för att fira honom. Det var massor av mat och räckte till alla mina kollegor …. och blev över. Det är inte alla som vågar prova på ny smakupplevelser.

image

Den afghanska ”lasangen” var gjord av någon slags filodeg med köttfärsfyllning toppad med gräddfil. På toppen var det någon slags krydda som jag inte lyckats identifiera. Jag gissar på torkad mynta, men jag är högst osäker. Smaken var speciell. Jag skulle tro att det krävs att man äter det några gånger innan man lär sig uppskatta det fullt ut. I sådana fall är det ett bra viktminskningsalternativ till lasange. Kanske kan man försvenska maträtten genom att ändra kryddningen lite.

image

Somaliska doughnuts har jag ätit tidigare. De är farligt goda. Kombinationen mjöl, socker och fett brukar vara det. Ja, de bidrog till att jag inte alls var lika hungrig som jag brukar vara på kvällen.

Tårtan hoppade jag över. Det har jag ätit tillräckligt ofta för att veta att det ser godare ut än vad det är.

Jag har medvetet valt att ha tisdagar som min ”redovisa-vikten-dag”. Min vikt varierar mellan olika dagar. Om jag går på en fest och äter lite större mängd än vad jag äter i normala fall, brukar vågen ge ett relativt stort plus dagen efter. Det beror dels på en större mängd mat i magsäcken och dels på att det jag ätit ofta innehåller mer salt och/eller mer kolhydrater än vad jag vanligtvis äter. Om jag har ätit bra under resten av veckan brukar plusset på vågen vara tillfälligt och då känns det inte så kul om den vikten får representera hela veckan.

Den här veckans viktökning kanske beror på festligheterna i går, eller på att jag har hittat balansen för att stå stilla i vikt. Självklart är jag irriterad över att jag fortfarande inte kommit under sjuttio. Samtidigt vet jag att det är bättre att stå stilla i vikt än att gå upp. När jag går upp 2 hekto räknar jag det som att stå stilla. När jag går ner 2 hekto räknar jag det som viktminskning.

Startvikt: 81.3 kg
Förra veckans vikt: 70.6 kg
Veckans vikt: 70.8 kg
Veckans viktminskning: + 0.2 kg
Antal kilon kvar till BMI 25: 2.6 kg
Total viktminskning: -10.5 kg

  1. Du har skön inställning till plus och minus! Så tänker nog jag också.

    Svara

    • Det gäller att hitta sätt att tänka för att vilja kämpa vidare. Det blir ju inte bättre av att man skulle ”ge upp” viktminskningen.

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>