Prenumerera på inlägg via RSS:

Stark, smidig och rörlig

image

Jag vill vara aktiv och orka röra mig även när jag blir äldre. Det är huvudanledningen till att jag bestämde mig för att gå ner i vikt och mitt långsiktiga mål. Jag har inte som målsättning att få en jättesnygg kropp. Jag vet till exempel att min mage alltid kommer att vara lite mjuk och bullig istället för hård och platt som skönhetsidealet är.

När jag började gå ner i vikt för snart ett år sedan tänkte jag nog mest att det handlade om att nå en vikt under BMI 25 samt att träna upp konditionen. Genom yogan inser jag att det krävs mer än det för att kroppen ska hålla långt över pensionsåldern. Man behöver även hålla kroppen smidig, stark och rörlig.

Efter att ha blivit tipsad om att utöva yoga hemma framför youtube, testade jag det för första gången förra fredagen. Sedan har jag gjort ett eller flera yogapass per dag.

Linnea Jensens yogapass, som jag använder, är olika långa. Vissa är bara en kvart, medan andra är runt en timme. På bara en vecka har jag nästan blivit beroende och längtat efter att göra det igen.

Några av övningarna är alldeles för svåra, eftersom jag är så stel, men jag märker tydligt att kroppen förändras och att det inte alls är lika svårt vid nästa tillfälle.

I morse var vi ett femtontal kvinnor från orten som åkte till Rimforsa till ett morgonyogapass på en brygga vid hotellet Rimforsa Strand. Sammanlagt var vi runt 25 kvinnor och en man som yogade i solen och som sedan åt frukost.

Vi samåkte ner och jag hamnade i en bil med kroppsmänniskor. Två av dem har varit/är dansare och mycket vana vid att använda kroppen som ett redskap. Chauffören är sjukgymnast och även hon väldigt medveten om kroppen.

Jag har en väldigt dålig medvetenhet om min kropp. Jag skulle gissa att det är en av anledningarna till att jag hela mitt vuxna liv brottats med vikten. Jag har ju ingen egen, inre känsla, för hur mycket energi kroppen behöver.

Om jag har möjlighet att åka till Rimforsa fler fredagsmorgnar i sommar ska jag göra det. Yogan bidrar till ökad kroppsmedvetenhet och ger en stark, smidig och rörlig kropp som förhoppningsvis gör att jag kan vara aktiv även när jag blir gammal tant.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>