Prenumerera på inlägg via RSS:

Viktminskning ger bättre ekonomi

image

Önskelistan till tomten hittade jag på Facebook. Om man inte tror på tomten måste man agera själv.

Trots att jag har hört många säga att det är dyrt att gå ner i vikt är jag ändå övertygad om att viktminskning och förbättrad ekonomi hör ihop. Det finns flera anledningar.

När jag inte jobbar aktivt med att gå ner i vikt tänker jag inte riktigt på hur stora portioner jag tar. Dessutom tar jag oftast om. Bara genom att förändra det beteendet sparar jag pengar.

Ofta är det de små (o)vanorna som påverkar ekonomin och vikten i ett längre perspektiv. Om man jämför två personer där den ena alltid köper med något onödigt att äta eller dricka varje gång den handlar, jämfört med någon som i princip aldrig gör det, blir det en stor skillnad under en ettårsperiod och ännu mer under ett decennium. Anta att man handlar en 200 grams chokladkaka varje gång man handlar. Låt säga att man handlar två gånger per vecka.

1 styck 200 grams chokladkaka innehåller 530 kcal.
På ett år blir det :
530•52= 55 120 onödiga kcal per år.

Ett kilo kroppsvikt motsvarar ungefär 7 000 kcal.

Två chokladkakor per vecka blir under ett år alltså:
55 120/7000=7,9 kilo

Vi antar att chokladkakan kostar 15 kr. På ett år blir det:
15•2•52= 1560 kr

Kanske väljer man inte samma onyttighet varje vecka under året, men jag vill visa på att det lilla, som man nästan inte tänker på, blir mycket när det adderas.

Kanske är det inte chokladkakor som är vanan. Det kan lika gärna vara att man fikar på jobbet, köper en cola när man tankar, äter en påse chips varje fredag eller delar en flaska vin med sin partner under helgen.

När man bestämt sig för att gå ner i vikt brukar man vara vaksam på att inte få i sig onödiga kalorier. Samtidigt sparar man pengar.

Om man tar med sig mat till jobbet istället för att äta ute, minskar man troligtvis kaloriintaget drastiskt, samtidigt som man får mer i plånboken/ på kontokortet.

Även om det inte är tomten som uppfyller önskan om en hälsosam kropp och en förbättrad ekonomi, kan önskan ändå bli verklighet. Men man måste själv bestämma sig för det och själv göra jobbet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>