Prenumerera på inlägg via RSS:

Yin yoga och yin viktminskning

Yin yoga, där man vilar i samma yogaposition under en längre tid – mellan 3 och 5 minuter – låter inte alls jobbigt. Man kan tro att det inte ger någon effekt när man inte använder musklerna. Men det är fel. Gårdagens yoga visade sig vara riktigt jobbig i flera positioner. Det var framförallt en höftböjarposition som var otroligt jobbig. På något sätt lyckades jag ibland slappna av under positionen och då kändes det som om senor och muskler blev flera centimeter längre. Andra positioner – som tillexempel ”barnets position” över ett bolster – var bara sköna.

Det var första gången vi provade på yin yoga. Jag hoppas att vi kommer att göra det fler gånger. Sedan passet igår har det varit full aktivitet i mina fötter, ben och höftparti. Det känns som en blandning av träningsvärk och en ökad cirkulation. Det är lite svårt att beskriva känslan.

Yin yogan, som visserligen är stilla, har gett en kraftig påverkan på min kropp.

När det gäller min viktminskning är det också något av yin. Den går väldigt långsamt. Jag har gått ner 5 hekto på 4 veckor. Det är otroligt långsamt. Det är en viktminskning på lite mer än ett hekto per vecka. Jag väger mig nästan varje dag. Egentligen har jag stått stilla i vikt under 3 veckor och gått ner halvkilot under förra veckan, då jag har haft koll på mat och motion i min kalori-räknar-app. Därför tänker jag fortsätta med det.

En viktminskning på i snitt ett hekto per vecka låter så långsamt att det nästan verkar meningslöst. Det är det inte. Jag är glad. Om jag lyckas hålla den takten under ett år, innebär det en viktminskning på 5 kilo på ett år.

Min viktökning har gått långsammare än så. Jag har bara gått upp 2 eller tre kilo per år. I förlängningen blev det 16 kilos övervikt.

Naturligtvis önskar jag en snabbare viktminskning, än vad jag har just nu, men jag är ändå glad att det går åt rätt håll. Min ”yin-viktminskning” ger också resultat på lång sikt.

Veckans vikt: 71.5 kg
Senaste viktuppdatering den 7 oktober: 72.0 kg
Viktminskning sedan förra uppdateringen, den 7 oktober: -0.5 kg
Startvikt: 81.3 kg

Total viktminskning: 9.8 kg kg
Antal kilo kvar till BMI 25: 3.5 kg
Önskad målvikt: 65-66 kg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>